Persbericht 

Uitspraak Raad van State inzake Fennenoord en bestemmingsplan De Poort van Deventer

  • Datum: 12 maart 2025

Uitspraak Raad van State inzake Fennenoord en bestemmingsplan De Poort van Deventer

De Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag uitspraak gedaan in de beroepsprocedure van Fennenoord tegen het bestemmingsplan De Poort van Deventer. De Raad van State heeft geoordeeld dat het bestemmingsplan in stand blijft en dat de gemeente Deventer bij haar besluitvorming de belangen van de gemeente zwaarder heeft mogen laten wegen dan die van Fennenoord. Belangrijk argumenten daarbij waren, aldus de Afdeling, dat Fennenoord geen eigenaar was van de grond, dit ondanks dat Fennenoord concrete afspraken had met de makelaar van de eigenaar/verkoper, en haar plannen niet zodanig concreet waren dat de gemeenteraad daaraan een zwaarder gewicht aan toe had moeten kennen.

Fennenoord had – op het moment dat de gemeente de bestemmingsplanwijziging startte – een volledig uitgewerkt businessplan, inclusief onderliggende contracten, gedetailleerde bedrijfsprocessen, -procedures, tekeningen en een toegezegde financiering. Ook had Fennenoord de belangrijkste onderbouwende rapporten aangeleverd, maar de vergunningaanvraag voor de bioraffinage, het R&D-centrum en de warmtelevering was nog niet afgerond. De Afdeling toont in haar uitspraak begrip voor de voor Fennenoord teleurstellende situatie die door de keuzes van de gemeenteraad is ontstaan.

Een positief aspect van de uitspraak is dat de Raad van State de gemeente heeft opgedragen een document met vertrouwelijke en bovendien deels onjuiste informatie over de bedrijfsvoering van Fennenoord offline te halen. Dit document stond al langere tijd onterecht op de website van de gemeente. Hoewel Fennenoord hier eerder herhaaldelijk om had verzocht, werd pas tijdens de zitting erkend dat dit niet had mogen gebeuren. De gemeente heeft tijdens de zitting excuses aangeboden en het document is inmiddels van de website verwijderd.

De Raad van State heeft geoordeeld dat uit de door Fennenoord aangeleverde stukken niet voldoende objectief blijkt dat de gemeenteraad bij de vaststelling van het bestemmingsplan heeft gehandeld in strijd met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur of vooringenomen was. Fennenoord vertrouwt erop dat de gemeente Deventer desondanks hierop zal reflecteren: dat objectief gezien niet van vooringenomenheid is gebleken, wil niet zeggen dat deze er niet geweest is.

 

Reactie Fennenoord

“Hoewel deze uitspraak niet is wat we hadden gehoopt, is er wel erkenning op voor ons belangrijke punten” zegt Rob Korten, directeur van Fennenoord BV. “Het is een opluchting dat de gemeente na tussenkomst van de Raad van State eindelijk erkent dat vertrouwelijke en onjuiste informatie onterecht openbaar is gemaakt. Dat de Raad van State hier in haar uitspraak expliciet aandacht aan besteedt, geeft ons toch enige genoegdoening. Immers, er is door de gemeenteraad uitgebreid over de inhoud van dit document gediscussieerd en er is mede door dit rapport een volledig verkeerd beeld ontstaan over onze bedrijfsactiviteiten en zaken zoals vermeende geuroverlast en verkeersbewegingen. Bovendien bevestigt het feit dat de Raad van State de vooringenomenheid aanmerkt als onvoldoende geconcretiseerd, en daarmee dus niet uitsluit, dat onze zorgen niet ongegrond hoeven te zijn. Het belangrijkste argument van de gemeente was dat we geen eigenaar waren van de grond. Dit laat zien hoe dicht we bij realisatie waren, maar dat we simpelweg niet verder konden door het plotseling voorgenomen besluit om het bestemmingsplan te wijzigen.”

 

Impact en toekomst

Fennenoord blijft zich inzetten voor duurzame innovatie en zoekt momenteel naar alternatieve locaties voor haar bioraffinageproces. “Ons doel blijft hetzelfde: bijdragen aan de circulaire economie, kringlooplandbouw en energietransitie met integrale oplossingen. Door, voor en met de lokale gemeenschap. Deze uitspraak betekent niet het einde van Fennenoord, maar markeert een nieuw hoofdstuk waarin we onze plannen elders in Nederland verder zullen ontwikkelen,” aldus Korten. “Ook op die nieuwe locatie willen we dat doen in nauwe samenwerking met de lokale gemeenschap.”

Fennenoord bedankt haar partners, investeerders en supporters voor hun steun en blijft zich richten op het realiseren van haar duurzame ambities.

 

Contactinformatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Ing. R.J.A. (Rob) Korten MSc, directeur Fennenoord B.V.
06-27591682
[email protected]

 

Noot voor de redactie

Het bedrijfsproces van Fennenoord maakt gebruik van mest als grondstof, maar dient niet gezien te worden als een mestverwerker of mestvergister. Fennenoord heeft technologie ontwikkeld waarmee via destillatie, fermentatie, chemische reacties en andere processen chemische grondstoffen worden geproduceerd. Het bedrijf heeft een uitgebreid R&D programma dat zich o.a. richt op waterstof en ammoniak. Het nieuwe bestemmingsplan sluit alle mogelijkheden m.b.t. biochemie op de beoogde vestigingslocatie en het voormalige AKZO-terrein in Deventer uit.

 

 

Aanvullende noot voor de redactie

Datum: 14 maart 2025 

Helaas wordt m.b.t. de uitspraak van Raad van State in de zaak Fennenoord versus gemeente Deventer in diverse media het beeld geschapen dat een industriële mestvergister of mestverwerker een stinkfabriek zou zijn. In het geval van Fennenoord is dit beeld onjuist. Fennenoord heeft onderzoek laten doen door een onafhankelijk bureau waarbij een rapport is opgeleverd m.b.t. de geurcirkel. De gemeente heeft dit rapport ook ontvangen. Deze geurcirkel was kleiner dan 50 meter en dus beter dan de eis van de gemeente Deventer. Het beeld dat de gemeente naar buiten bracht is gebaseerd op foutieve informatie. Deze informatie is dan ook op last van de Raad van State verwijderd door de gemeente. Verder heeft een gemeenteambtenaar geconstateerd (en intern voor de gemeente gerapporteerd) dat bij een werkbezoek aan een vergelijkbare industriële mestvergistings- en verwerkingsinstallatie geen geuroverlast werd geconstateerd. Deze interne rapportage door de ambtenaar is beschikbaar gekomen via een door Fennenoord beroep op de Wet Open Overheid. De reden dat Fennenoord zich niet in Deventer op de gewenste locatie mag vestigen, is omdat de gemeenteraad heeft besloten een aantal bedrijfscategorieën selectief uit te sluiten, waaronder de bedrijfscategorie waar Fennenoord onder wordt geschaard. Dit ondanks de positieve milieubijdragen van Fennenoord, o.a. t.a.v. GroenGas, stikstofreductie en het beschikbaar stellen van direct aanwendbare warmte (70 tot 90 graden Celsius) voor ca. 14.000 woningen voor €1,- per GJ.

 

De in het artikel van de Stentor als volgt luidende zinssnede is dan ook niet juist: “In het nieuwe bestemmingsplan is de geurnorm op het bedrijventerrein aangescherpt. Mestverwerking is daardoor niet meer haalbaar.” Dit staat nog los van het feit dat Fennenoord in haar bioraffinage-proces mest als grondstof gebruikt, maar niet per definitie een mestverwerker of biogasinstallatie is.

 

Neem Contact Op

Albertus van Leusenweg 14
7425 CE Deventer


+31 (0) 570 763 764