Persbericht 

Fennenoord BV en Hanzehogeschool starten onderzoek naar verhoging groengasproductie met waterstof

  • Datum: 3 december 2024

Fennenoord BV en Hanzehogeschool starten onderzoek naar verhoging groengasproductie met waterstof

De aandeelhouders van Fennenoord BV hebben unaniem ingestemd om in samenwerking met de Hanzehogeschool Groningen twee projecten te starten met als doel de opbrengst van groengas uit mest te verhogen. De intentie is om de samenwerking aan te gaan voor een periode van 3 tot 5 jaar.

 

Trickle-Bed Reactor

Voor de korte termijn richt het onderzoek zich eerst op het testen van een zogenaamde Trickle-Bed Reactor. Met deze reactor wordt, via een chemische reactie, groen gas uit CO2 en waterstof geproduceerd. Een bestaande mestvergister kan daardoor veel meer groen gas produceren. De Trickle-Bed Reactor zal in eerste instantie worden getest met groene waterstof, geproduceerd door elektrolyse van schoon water. Voor dit project wordt gebruik gemaakt van het REMO-lab uit de proeftuin van Hanzehogeschool Groningen en een pilotlocatie.

 

Elektrolyse van mest

Voor de langere termijn richt het onderzoek zich op elektrolyse van ammonium in mestwater (in plaats van schoon water). Met deze nieuwe technologie kan zowel waterstof als nitraat worden geproduceerd. Het uiteindelijk doel is deze waterstof in een Trickle-Bed Reactor te gebruiken voor productie van groengas uit CO2 en waterstof. Het gevormde nitraat doet dienst als meststof en de CO2 wordt uit biogas gewonnen.

 

Maximalisatie economische waarde

Terwijl de markt gevangen gehouden wordt door netcongestie, denkt Fennenoord BV de economische waarde van haar bedrijfsprocessen te kunnen maximaliseren door het hergebruik van reststromen te combineren met dynamische prijsverschillen tussen energienetwerken en flexibilisering van bedrijfsprocessen. Dit wordt o.a. bereikt door meer groen gas te produceren uit dezelfde hoeveelheid mest, met behulp van waterstof uit ammoniak. Dit heeft als extra voordelen dat er minder CO₂ wordt uitgestoten, ammoniakaal stikstof wordt verwijderd en de groengasproductie wordt afgestemd op de variabele waterstofinput. Kortom, het project biedt een deeloplossing voor de stikstofproblematiek en draagt bij aan een duurzame energie- en grondstoftransitie.

Fennenoord BV 2e prijs ENTRANCE Award 2023

In 2023 won Fennenoord BV de 2e prijs van de EnTrance Award voor vanwege haar innovatieve bedrijfsproces. De ENTRANCE Award is een aanmoedigingsprijs voor pioniers die met hun lef en innovatie de energietransitie versnellen. Meer informatie over de ENTRANCE AWARD https://www.entrance.eu/samenwerken/entrance-award/

 

Hanzehogeschool Groningen

Hanzehogeschool Groningen richt zich op onderwijs en praktijkgericht onderzoek. Met haar test- en opleidingscentra, ENTRANCE – Centre of Expertise Energy en het Kenniscentrum Biobased Economy (KCBBE), dragen zij met praktijkgericht onderzoek, educatie en kennis-communicatie bij aan de energie- en grondstoftransitie. De Hanzehogeschool Groningen biedt een goed uitgeruste proeftuin met test- en opleidingssystemen voor brandstofcellen, elektrolyse-, fermentatie- en energie- en waterstoftransportsystemen. Onderdeel van deze proeftuin is ook het REMO-lab (REnewable MOlecules Lab). Dit is een onderzoeks- en opschalingsfaciliteit waar onderzoek wordt uitgevoerd op het gebied van fermentatie en elektrolyse om de productie van hernieuwbare gassen te verbeteren en optimaliseren. Er wordt hiervoor gebruik gemaakt van state-of-the-art onderzoeksapparatuur. Meer informatie over Hanzehogeschool Groningen https://www.hanze.nl/nl

Neem Contact Op

Albertus van Leusenweg 14
7425 CE Deventer


+31 (0) 570 763 764