Energie & CO2
Door slim gebruik te maken van energie, besparen we veel CO2.
Wat We Doen
Warmtelevering
aan derden
Reductie Netcongestie
door verlaging piekproductie
Regionale Biomassa
Gemonitord en gecertificeerd
CO2-reductie
65.000 ton
Duurzaam Transport
op eigen bio-LNG
Weet u een locatie voor ons?
Warmtelevering
De ontwikkeling van Fennenoord heeft ook geleid tot een kans voor grootschalig hergebruik van restwarmte. Via warmtepompen kan de warmte op midden- temperatuur (50-80°C) via een “backbone” warmteleiding aan warmtenetten geleverd worden. Er is voldoende restwarmte voor ca. 14.000 woningequivalenten. Bestaande gebruikers en nieuwe gebruikers hoeven in principe geen nieuwe radiatoren of aanvullende isolatie toe te passen.
Hiermee wordt per saldo een reductie van de stikstof depositie gerealiseerd tot maximaal 14.000 kg NOx- equivalenten per jaar.
In de basis is Fennenoord erop gericht vloeibaar methaan als bio-LNG te leveren aan de transportsector. Er kan ook gekozen worden voor levering van GroenGas. Met de huidige ontwikkeling van hybride warmtepompen (gas in combinatie met warmtepomptechnologie) is er voldoende GroenGas te leveren voor ca. 23.000 woningen.
woningen groen gas
woningen restwarmte
Biomassa + H2?
Fennenoord heeft hoge temperatuur warmte nodig voor haar processen. Dat wil Fennenoord niet met aardgas maken, maar met duurzame energie.
Fennenoord beschouwt biobrandstof als een tussenstap naar een nog duurzamere warmtebron. Biomassa kan dan in de toekomst nog meer ingezet worden voor bijvoorbeeld groene chemie. Daarop anticipeert Fennenoord door nu al groene grondstoffen te maken uit mest en door op minder biomassa te stoken.
Fennenoord kan minder biomassa stoken omdat ze de keuze heeft gemaakt om voor een groot deel van de warmteopwekking warmtepompen te gebruiken die op groene stroom en restwarmte draaien. Bovendien zijn de biomassaketels ‘waterstof-ready’ en kan op groene waterstof worden overgegaan zodra die beschikbaar is voor een redelijke prijs.
Telefoon:
+31 570 763 764
Overige kenmerken
Samen bouwen we aan een duurzame, toekomstbestendige energievoorziening. Wij dragen op verschillende manieren ons steentje bij:
CO2-reductie
Restwarmte
Reductie Netcongestie
Elektriciteitsproductie
De bedrijfshallen worden gebruikt voor het plaatsen van zonnepanelen (0,5 MWp). Hoewel dit veel ruimte in beslag neemt, proberen we zoveel mogelijk plaats te maken voor biodiversiteit met groene daken.
Transport
Vaste Biomassa
De gebruikte biomassa komt uit de regio en wordt niet geïmporteerd uit bijv. de Baltische staten of Noord- Amerika. De biomassa voldoet aan strenge eisen en de hele productieketen wordt daarvoor gemonitord en gecertificeerd. Onderdelen die tijdens de controles beoordeeld worden zijn o.a.:
- Herkomst en traceerbaarheid
- Broeikasgasemissies
- Concurrentie met voedsel
- Biodiversiteit & milieu
De certificering van de biomassa voor toepassing energie is een vereiste conform nationale en Europese wetgeving