Nieuwe ontwikkelingen en optimalisatie van de huidige bedrijfsprocessen brengt Fennenoord onder in een kenniscentrum, bestaande uit een werkplaats, een deel van de laboratoriumfaciliteiten en kantoorruimte.

Fennenoord wil een rol als R&D partner op het gebied van biobased productie, passend tussen de andere kennis- en innovatiecentra om haar heen, zoals S/park, Saxion Hogescholen, Gasunie, De Gasfabriek, CRV, Nouryon en de grote milieuadviesbureaus in Deventer. 

De eigen laboratoria (ten behoeve van het productieproces en haar eigen ontwikkelings-roadmap) en andere faciliteiten zullen dienst doen als samenwerkingsplek voor overheden, ondernemingen en kenniscentra uit de zogenoemde Cleantech Regio en partijen van daarbuiten. De bedrijfslocatie wordt erop ingericht deze faciliteiten te kunnen delen met samenwerkingspartners en gasten te kunnen ontvangen en rond te leiden. Daarbij wordt een symbiose met buren zoals Nouryon, De Gasfabriek en S/park nagestreefd.

Fennenoord wordt zodoende in combinatie met S/park en De Gasfabriek een hotspot voor kennis en innovatie en zal daarmee nieuwe ontwikkelingen genereren die enerzijds het voortbestaan van Fennenoord verzekeren en anderzijds haar bestaansrecht onderstrepen. De combinatie van S/park (zich richtend op “highly reactive chemistry and technology”) en Fennenoord (zich richtend op biobased business) is o.i. een ideale voedingsbodem voor innovatie op het gebied van biobased producten en fermentatiechemie.

R&D onderzoek zal zich onder andere richten op procesoptimalisatie en productontwikkeling. Onderzoeksthema’s zullen zijn:

  • CO2 als chemische grondstof
  • Ammonia als chemische grondstof
  • Waterstofproductie
  • Biobased raffinage van grondstoffen (o.a. productie van vezels, eiwit en suikers)